Történetünk

Az Oázis - ahol meghallgatnak Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatot a Jézus Társasága

Magyarországi Rendtartománya alapította a Szociális Testvérek Társasága, a Szalvátor Nővérek, a Segítő Nővérek Kongregációja, a Jézus Szíve Társasága és világi

szakemberek támogatásával. Csatlakozott a kezdeményezéshez a Nyolc Boldogság Katolikus

Közösség és a Magyar Pálos Rendtartomány.

Az összefogás célja az volt, hogy a sokrétű társadalmi kihívás, pszichológiai szükségletek

közepette a fiatalok és a családok lelkipásztori támogatására új szervezeti forma jöjjön létre.

Hiszen mindinkább tapasztalható

  • az alapvető igény a meghallgatásra, az elfogadásra, a megértésre és a szeretetre. Ennek betöltése krízisprevenciós hatású.
  • Európában jelenleg óriási a szellemi összezavarodottság és az értékválság, mindent áthat a szekularizáció, ezért sokan keresik a kapcsolatot valamilyen spiritualitással és az Egyházzal.
  • Korunkban bizonytalan és nehéz folyamat érett személyiséggé válni, különösen azok számára, akik támogató család, élő közösségek nélkül élnek.
  • A  kezelhetetlennek tűnő helyzetekben túl kevés az elérhető pszichológai segítő hely.
  • Alig fellelhető az ingyenes lelkigondozói ellátás.
  • Fontos számunkra, hogy a szerzetesközösségek összefogásával az Egyház így is elérhetővé váljon.

 

Szolgálatunk ma is hiánypótló. Hétéves fennállásunk során közel 3300 személynek segítettünk, a lelkigondozói találkozások száma mintegy 3000, míg a csoportfolyamatokkal együtt több mint 6000 találkozás valósulhatott meg. (Frissítve: 2021.02.02.)

"Januárban már nagyon kimerült, motiválatlan voltam a munkámban. Egyre több cikket, könyvet olvastam a kiégésről, és láttam, ez az út egyenesen oda vezet. Egyik ismerősöm ajánlotta a szupervíziós csoportot, ami úgy éreztem, nekem szól. A folyamat során rengeteg általános, minden segítőt érintő témát feldolgoztunk, de jutott idő az egyéni kérdésekre is. A legtöbbet mégis az otthoni gyakorlatok adták, amiknek a segítségével már sokkal tudatosabban tudom formálni a mindennapi munkámat."

G. P. - A remény bajnokai (csoport)