Történetünk

Az Oázis - ahol meghallgatnak Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatot a Jézus Társasága

Magyarországi Rendtartománya alapította a Szociális Testvérek Társasága, a Szalvátor Nővérek, a Segítő Nővérek Kongregációja, a Jézus Szíve Társasága és világi

szakemberek támogatásával. Csatlakozott a kezdeményezéshez a Nyolc Boldogság Katolikus

Közösség és a Magyar Pálos Rendtartomány.

Az összefogás célja az volt, hogy a sokrétű társadalmi kihívás, pszichológiai szükségletek

közepette a fiatalok és a családok lelkipásztori támogatására új szervezeti forma jöjjön létre.

Hiszen mindinkább tapasztalható

  • az alapvető igény a meghallgatásra, az elfogadásra, a megértésre és a szeretetre. Ennek betöltése krízisprevenciós hatású.
  • Európában jelenleg óriási a szellemi összezavarodottság és az értékválság, mindent áthat a szekularizáció, ezért sokan keresik a kapcsolatot valamilyen spiritualitással és az Egyházzal.
  • Korunkban bizonytalan és nehéz folyamat érett személyiséggé válni, különösen azok számára, akik támogató család, élő közösségek nélkül élnek.
  • A  kezelhetetlennek tűnő helyzetekben túl kevés az elérhető pszichológai segítő hely.
  • Alig fellelhető az ingyenes lelkigondozói ellátás.
  • Fontos számunkra, hogy a szerzetesközösségek összefogásával az Egyház így is elérhetővé váljon.

 

Szolgálatunk ma is hiánypótló. Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat 2014. február 11-i nyitása óta 2021. június végéig összesen 4313 személyt segített 7278 találkozás keretében: egyéni lelkigondozói beszélgetésben és csoportos találkozásokban, az Oázis helységeiben vagy Mobil-Oázis során. Mindezt évente 11 (kezdetben) — 25 (maximum) fő önkéntes és 2—2,5 státuszban foglalkoztatott munkatárs biztosította. (A fenti időszakban 2,5 státuszú munkatárs és 18 önkéntes.) (Frissítve: 2021.08.28.)

„Hatalmas hála van bennem azért a hat alkalomért, amelybe volt alkalmam bekapcsolódni. Élmény lett a határtalanság megtapasztalása. A jelentkezésnél kihívás volt összehangolni a másfajta valóságból érkezéseinket, de sikerült. Igazán büszke vagyok arra, hogy kitartottam a kezdeti kihívások ellenére. A megérzéseink, a vágyaink messzebb visznek, mint a különbségeink. Valahogy az van bennem, hogy ahhoz, hogy a negatív érzéseinket felülírjuk kell 4 pozitív. Talán a hagyományos pszichológiai irányzatok mellé ilyen arányban kell most a pozitív pszichológia szemlélete, ami a prevencióban tud igazán erős lenni.

Kinek ajánlanám: aki élni akar, és nem elégszik meg a túléléssel. Aki nem fél felfedezni azt a sok kincset, amelyet ő maga rejt, és kész rácsodálkozni a körülötte lévő világra.

Gy.E./ Popi 2019/ 2020.