Történetünk

Az Oázis - ahol meghallgatnak Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatot a Jézus Társasága

Magyarországi Rendtartománya alapította a Szociális Testvérek Társasága, a Szalvátor Nővérek, a Segítő Nővérek Kongregációja, a Jézus Szíve Társasága és világi

szakemberek támogatásával. Csatlakozott a kezdeményezéshez a Nyolc Boldogság Katolikus

Közösség és a Magyar Pálos Rendtartomány.

Az összefogás célja az volt, hogy a sokrétű társadalmi kihívás, pszichológiai szükségletek

közepette a fiatalok és a családok lelkipásztori támogatására új szervezeti forma jöjjön létre.

Hiszen mindinkább tapasztalható

  • az alapvető igény a meghallgatásra, az elfogadásra, a megértésre és a szeretetre. Ennek betöltése krízisprevenciós hatású.
  • Európában jelenleg óriási a szellemi összezavarodottság és az értékválság, mindent áthat a szekularizáció, ezért sokan keresik a kapcsolatot valamilyen spiritualitással és az Egyházzal.
  • Korunkban bizonytalan és nehéz folyamat érett személyiséggé válni, különösen azok számára, akik támogató család, élő közösségek nélkül élnek.
  • A  kezelhetetlennek tűnő helyzetekben túl kevés az elérhető pszichológai segítő hely.
  • Alig fellelhető az ingyenes lelkigondozói ellátás.
  • Fontos számunkra, hogy a szerzetesközösségek összefogásával az Egyház így is elérhetővé váljon.

 

Szolgálatunk ma is hiánypótló. Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatnak az elmúlt 9 évben korosztály tekintetében is sikerült megőrizni az elsődleges célcsoportunk megszólítását. 2022-ben is a minket felkeresők mintegy 70%-a 45 év alatti személy, és mintegy negyede férfi.  

Az Oázis 2014. február 11-i megnyitása óta több mint 5000 személy talált meg minket közel 9000 találkozás keretében.

Egyértelműen és meredeken nő a minket felkeresők és a találkozások száma egyaránt. 

Az összes egyéni találkozás az elmúlt négy évben megduplázódott, a kliensszám 30%-os növekedést mutat ugyanezen időszakban. A hosszabb távú folyamatok igénye és így az egyéni találkozások száma jelentősen növekedett: évente mintegy félezer személy és több mint 1100 találkozás jó része ma már egyéni hosszabb folyamatok mutatója. (Frissítve: 2023.04.04.)

Nagyon vártam ezt a képzést. Igaz, volt bennem egyfajta izgalom is: vajon milyen lesz... megfelel e az elvárásaimnak. Végül, nem megoldásokat kaptam önmagam megismeréséhez, hanem sok olyan módszert, ami később, újabb nehézségek alkalmával is ki tudok venni a tarsolyomból. Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a webináriumon.

Szilvi (sp. önismereti műhely, 2021)