Történetünk

Az Oázis - ahol meghallgatnak Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatot a Jézus Társasága

Magyarországi Rendtartománya alapította a Szociális Testvérek Társasága, a Szalvátor Nővérek, a Segítő Nővérek Kongregációja, a Jézus Szíve Társasága és világi

szakemberek támogatásával. Csatlakozott a kezdeményezéshez a Nyolc Boldogság Katolikus

Közösség és a Magyar Pálos Rendtartomány.

Az összefogás célja az volt, hogy a sokrétű társadalmi kihívás, pszichológiai szükségletek

közepette a fiatalok és a családok lelkipásztori támogatására új szervezeti forma jöjjön létre.

Hiszen mindinkább tapasztalható

  • az alapvető igény a meghallgatásra, az elfogadásra, a megértésre és a szeretetre. Ennek betöltése krízisprevenciós hatású.
  • Európában jelenleg óriási a szellemi összezavarodottság és az értékválság, mindent áthat a szekularizáció, ezért sokan keresik a kapcsolatot valamilyen spiritualitással és az Egyházzal.
  • Korunkban bizonytalan és nehéz folyamat érett személyiséggé válni, különösen azok számára, akik támogató család, élő közösségek nélkül élnek.
  • A  kezelhetetlennek tűnő helyzetekben túl kevés az elérhető pszichológai segítő hely.
  • Alig fellelhető az ingyenes lelkigondozói ellátás.
  • Fontos számunkra, hogy a szerzetesközösségek összefogásával az Egyház így is elérhetővé váljon.

 

Szolgálatunk ma is hiánypótló. Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat 2014. február 11-i nyitása óta 2021. június végéig összesen 4313 személyt segített 7278 találkozás keretében: egyéni lelkigondozói beszélgetésben és csoportos találkozásokban, az Oázis helységeiben vagy Mobil-Oázis során. Mindezt évente 11 (kezdetben) — 25 (maximum) fő önkéntes és 2—2,5 státuszban foglalkoztatott munkatárs biztosította. (A fenti időszakban 2,5 státuszú munkatárs és 18 önkéntes.) (Frissítve: 2021.08.28.)

„A szupervízió nekem nagyon sokat jelentett és segített. Többször volt, hogy kissé elkeseredve és megfáradva mentem, de mindig optimistábban, feltöltődve és reményekkel telve jöttem ki. Nagyon sokat segített abban, hogy tudatosabban tudjak önmagamra és a munkámra nézni. A határok kialakításában is sokat fejlődtem. Meggyőzött arról, hogy szükség van rendszeres szupervízióra. Az alkalmak nagyon bensőségesek és termékenyek voltak. Nagyon jó döntésem volt, hogy amikor megláttam a hirdetést jelentkeztem.”

Anonim - A remény bajnokai (csoport)