Facebook
OK
Kezdőlap > Rólunk > Médiamegjelenéseink > A termékenység ajándékáról az Oázisban (Magyar ...

A termékenység ajándékáról az Oázisban (Magyar Kurír)

A termékenység ajándékáról az Oázisban

2015. június 9. kedd 15:26

Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat „Beszéljünk róla...” sorozata mentálhigiénés kérdéseknek ad teret, célja, hogy érzékeny és tabuként kezelt témákról párbeszéd alakulhasson ki. A termékenység ajándéka és a női test biológiája, értéke állt a június 8-ai beszélgetés középpontjában.

Hogyan beszéljünk lányunkkal teste titkos jelzéseiről? – e kérdésben adott útmutatást az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat „Beszéljünk róla” sorozatának a Németországból adaptált ciklus-MFM-projektet bemutató alkalma. Az ismeretterjesztő célú, mentálhigiénés kérdéseket csoportban tárgyaló fórum elsődleges célja, hogy érzékeny és tabuként kezelt témákról párbeszédet kezdeményezzen. Az „Oázis – ahol meghallgatnak” jelmondat jegyében szemléletformáló beszélgetéseket szerveznek korunk kritikus kérdéseiről, így például a nemi identitásról és a szexualitásról.

A „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” mottóval meghirdetett est résztvevői a drámapedagógiai elemekre épülő Ciklus-show keretén belül a női test biológiai folyamatairól beszélgettek Kovács Éva és Tirczka Imréné Zsófia MFM-tanácsadók vezetésével. Többen szakmai érintettséggel – védőnőként, szülésznőként, orvosként, gyógypedagógusként – voltak részesei a beszélgetésnek. A szakemberek két órában vezették végig az érdeklődőket az ismereteket és élményt nyújtó programon, betekintést adva abba, mit él át a nő hónapról hónapra ciklusa során.

A 10–14 éves serdülő lányok számára kidolgozott program hat óra keretében mutatja be a női test biológiáját, a ciklus történéseit. A Ciklus-show esetében a felvilágosítás legfőbb célja, hogy szemléletet formáljon: a test működését, a nőiség ezen ajándékát az élet létrejöttének színpadaként határozzák meg, így a felvilágosítás középpontjában nem a védekezés áll. Mottójuk – „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” – szellemében a nőiség és a termékenység értékének tudatosítására törekszenek, és az átadott ismeretek révén egészségesebb testképet, testtudatot formálnak. Teszik ezt a drámapedagógia átélést nyújtó, látványos, izgalmas eszközeivel: az ismereteket a serdülők világához szabottan, történetbe ágyazva, zenével kísérve, az egyes szerveket megszemélyesítve, az érzelmekre és az érzékszervekre hatva adják át. Mindez azt szolgálja, hogy a lányok jól érezzék magukat nőiségükben, amit a program végén az átélteket felidéző ajándékhoz kapcsolódva üzenetként fogalmaznak meg: „Kívánom neked, mindig örülj annak, hogy nő vagy!”

Ciklus-show befejező részében a résztvevők a programra meghívott szülők előtt eljátsszák a tanultakat. Így a család, mely első számú támogató kell hogy legyen számukra, „szótárt” kap, megismeri azt a nyelvet, amit a lányok használnak a ciklus folyamatának megértésében. Fontos mozzanat az anyák bevonása, mert így számukra is megválaszolandó kérdéssé válik, miként élik meg saját nőiségüket, hiszen a szemléletformálás akkor lesz tartós, ha azt támogatásuk kíséri. A szülői estre az apákat is hívják. A közös élmény biztosítja azt is, hogy kialakulhasson a párbeszéd: a gyerek mer kérdezni, és a szülő sem fél válaszolni.

Az MFM-projektet (Mädchen – Frauen – Meine Tage – lányok, asszonyok, menstruáció) Bajorországban dolgozta ki 1999-ben Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő. A magyarországi bevezetés előkészületei 2005 novemberében kezdődtek meg a SZÉK (Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület) mint országos projektközpont szervezésében. Az első képzést 2006-ban, a másodikat 2013-ban tartották. Ma harminckét vizsgázott tanácsadójuk van országszerte. A projekt magyarországi indulásától kezdve a hazai MFM-munkatársak 2007. május 15-étől 2014. december 31-éig összesen 555 Ciklus-show-t tartottak 7342 lánynak.

Az MFM-projekt oldala: www.mfm-projekt.hu.

Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat honlapja:www.oazis.jezsuita.hu.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

 

http://www.magyarkurir.hu/nezopont/beszelgetes-az-oazisban-a-noi-test-biologiajarol


A hely, ahol fontos vagy

Budapest VIII., Mária utca 25.
Azonnali lelkisegélyhelyek
Kapcsolat
Szakmai háttér

Címünk:
Budapest VIII., Mária utca 25.

 

Nyitva tartás:

hétfő: 14:00-19:00
kedd: 14:00-19:00
szerda: 10:00-17:00
csütörtök: 14:00-19:00
péntek: 10:00-15:00

Tisztelt Látogatóink,

Decemberben és januárban péntekenként zárva leszünk.

Decemberi utolsó nyitva tartási napunk: december 19. 14.00 óráig.

Januárban 7-től várjuk ismét a minket felkeresőket.

az Oázis munkatársai

Copyright OAZIS 2013  |  All rights reserved
RSS LinkedIn Twitter Facebook